Śledzie z porem i jabłkiem

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-12-17

Śledzie to typowo polska potrawa, której z pewnością nie może zabraknąć na świątecznym stole! Można z nich wyczarować wiele smacznych dań tradycyjnych, jak i nowoczesnych.

Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę ze śledziem w roli głównej. W jego towarzystwie kilka prostych składników: por, soczyste jabłko i odrobina słodkiej żurawiny. Sałatka jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu, a smakuje przepysznie! Świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także na przyjęciach i rodzinnych spotkaniach.

Składniki

  • 600 g filetów śledziowych matjasów
  • 1 duży por *
  • 2 duże, słodkie jabłka **
  • 80 g suszonej żurawiny
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Podobne artykuły