17 grudnia 2020

Śledź w zalewie octowej

Taką rybkę można przygotować kilka dni wcześniej. Doskonała, pyszna przekąska na różne uroczystości lub święta.

20 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 ½ kg śledzi świeżych niesolonych
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • sól
  • 1 szk. cukru
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • Olej do smażenia
  • 3 cebule
  • Mąka do panierki

Sposób przygotowania

  1. Śledzie myjemy i usuwamy płetwy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu ryby układamy w pojemniku z przykrywką.
  2. Robimy zalewę, wlewamy do garnka wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie, obrane i pokrojone w krążki cebulę i gotujemy 20 minut od zagotowania. Następnie studzimy zalewę i zalewamy nią śledzie, tak żeby były przykryte.
  3. Odstawiamy w chłodne miejsce, śledzie mogą stać miesiąc a dobre są już na trzeci dzień.
  4. Smacznego