Śledź na greckiej pierzynce

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2022-03-31
Śledź na greckiej pierzynce

Idealna przekąska dla miłośników śledzi, przygotowana na sposób ryby po grecku.

8 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • Kilka płatów śledzia solonego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 10 cm pora
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Śledzie zalewam wodą i odstawiam na dwie godziny.
  2. Marchew, pietruszkę, selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę obieram, drobno kroję, pora myję, osuszam również drobno kroję. Warzywa smażę na rozgrzanym oleju. Najpierw cebulę i pora a następnie dodaję pozostałe warzywa.
  4. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i dodaję koncentrat pomidorowy. Chwilkę smażę i studzę.
  5. Warzywa układam na półmisku. Śledzie odlewam z wody, kroję na mniejsze kawałki, zwijam w kształt koreczka, utykam wykałaczkę i układam na warzywach.
  6. Gotowe.
  7. Smacznego.

Zadbaj o jakość powietrza w sezonie grzewczym

Mogą Cię zainteresować