Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej

Kategoria: Dekoracje
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2014-10-25 / Aktualizacja: 2023-03-19

Śledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM”, organizowanym przez Kuchnię+

Składniki

  •  5 filetów śledziowych z zalewy
  •    2 szalotki
  •    ½ czerwonej peperoni
  •    2 bulwy kopru włoskiego
  •    2 winne jabłka
  •    350 ml cydru 
  •    150 ml soku jabłkowego
  •    kilka gałązek świeżego tymianku
  •    3 łyżeczki żelatyny
  •    1 łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego
  •    Czerwony pieprz do dekoracji
  •    100 ml wody
  •    3/4 szklanki octu jabłkowego (najlepiej domowego)
  •    Szczypta cynamonu
  •    3 łyżki cukru
  •    Olej Kujawski z Bazylią

Podobne artykuły