4 czerwca 2021

Skrzydełka z sezamem na ostro

Tym razem mamy dla Was przepis, który świetnie sprawdzi się w roli przekąski na imprezę. Skrzydełka z sezamem na ostro to świetna przekąska, od której trudno się oderwać. Znika z talerza w zawrotnym tempie, dlatego warto od razu zrobić ich więcej bo z pewnością potrzebna będzie dokładka.

Składniki na skrzydełka z sezamem na ostro

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 1 papryczka chilli
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz
  • sól
  • sok z połówki cytryny
  • sezam

Przygotowanie

Zaczynamy od umycia skrzydełek kurczaka, a następnie osuszenia ich na papierowych ręcznikach. Następnie skrzydełka przekładamy do miski.

W drugiej miseczce mieszamy resztę składników. Sezamu na razie nie dodajemy. Papryczkę drobno siekamy, pozbywamy się pestek. Z tych składników powstanie marynata. Taką marynatę wlewamy do skrzydełek i dokładnie je mieszamy, aby całe obtoczone zostały w marynacie.

Skrzydełka przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie godziny do zamarynowania. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Resztą marynaty smarujemy wszystkie kawałki mięsa za pomocą pędzelka.

Następnie wkładamy je wraz z blachą do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu przekładamy je na talerz, a następnie posypujemy sezamem. Jeśli zrobilibyśmy to przed pieczeniem, sezam spaliłby się w trakcie pieczenia.