Tym razem mamy dla Was przepis, który świetnie sprawdzi się w roli przekąski na imprezę. Skrzydełka z sezamem na ostro to świetna przekąska, od której trudno się oderwać. Znika z talerza w zawrotnym tempie, dlatego warto od razu zrobić ich więcej bo z pewnością potrzebna będzie dokładka.
Zaczynamy od umycia skrzydełek kurczaka, a następnie osuszenia ich na papierowych ręcznikach. Następnie skrzydełka przekładamy do miski.
Promocje na powrót do szkoły
W drugiej miseczce mieszamy resztę składników. Sezamu na razie nie dodajemy. Papryczkę drobno siekamy, pozbywamy się pestek. Z tych składników powstanie marynata. Taką marynatę wlewamy do skrzydełek i dokładnie je mieszamy, aby całe obtoczone zostały w marynacie.
Skrzydełka przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie godziny do zamarynowania. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Resztą marynaty smarujemy wszystkie kawałki mięsa za pomocą pędzelka.
Następnie wkładamy je wraz z blachą do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu przekładamy je na talerz, a następnie posypujemy sezamem. Jeśli zrobilibyśmy to przed pieczeniem, sezam spaliłby się w trakcie pieczenia.