Skrzydełka BBQ w glazurze miodowej

Przepis na skrzydełka barbecue w glazurze miodowej to przysmak dla każdego fana grillowanych dań. Są po prostu doskonałe. Gdy raz się do nich dorwiecie ciężko się oderwać :) Jestem pewna, że Wam posmakują jeśli jesteście fanami tego typu dań.

Składniki

  • 2 paczki skrzydełek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wina czerwonego wytrwanego
  • 2 łyżki sosu BBQ
  • 4 łyżki miodu
  • pieprz
  • sól
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Danie może to wygląda na trudne, ale w rzeczywistości jego przygotowanie jest bardzo proste. Ja użyję tym razem gotowego sosu BBQ. Jeśli jednak wolicie zrobić go samodzielnie przepis na sos BBQ znajdziecie również na naszej stronie. Ja w tej chwili mam sos marki Heinz i muszę przyznać, że smakowo jest ok. Również dobry jest sos BBQ z Folwarku lub Grill&Fun z Lidla. Trzeba jednak mocno uważać bo niektóre gotowe sosy BBQ to niestety istna porażka. Dlatego lepiej w tym przypadku nie oszczędzać i wziąć coś markowego i sprawdzonego bo złym sosem zepsujemy sobie cały smak dania. Żaden z nich jednak nie dorównuje domowemu przepisowi. Dlatego jeśli macie ochotę zróbcie go sami :)

Gdy mamy już skrzydełka musimy w pierwszej kolejności je umyć, a następnie odciąć lotki. Teraz przekładamy je do miski, a w drugiej misce przygotowujemy marynatę. Do marynaty dodajemy oliwę, wino, sos BBQ, miód, wyciśnięty ząbek pieprzu oraz sól i pieprz. Po wymieszaniu marynaty dodajemy ja do skrzydełek. Dokładnie mieszamy by pokryć nią skrzydełka w całości, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki an godzinę.

Skrzydełka są już gotowe by położyć je na grillu. Jeśli akurat nie planujecie imprezy grillowej możecie zrobić je w piekarniku. Proponuję wtedy na dole umieścić blachę do skapywania tłuszczu, a na środkowej półce ruszt ze skrzydełkami. Pieczemy na termoobiegu w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20-25 minut.