Skórki banana – dlaczego powinnaś przestać je wyrzucać!

Kategoria: Zdrowie
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2016-06-16 / Aktualizacja: 2022-03-26

Większość ludzi obiera banany i wyrzuca skórki. Jednak ma ona wiele wartościowych i dobrych składników, które  w niej tkwią. Niezbyt interesujący jest smak, który jednak można zmienić przetwarzając skórkę. Kluczowym elementem jest jednak tutaj to by bardzo dobrze ją umyć.

Jakie właściwości ma skórka od banana

W skórze banana znajdziemy między innymi witaminę A. Wzmacnia ona układ odpornościowy i wspomaga leczenie wielu chorób. Zapobiega między innymi zapaleniu płuc.

Dodatkowo w skórce banana jest wiele błonnika, który wspomaga odchudzanie, pobudza trawienie i obniża poziom złego cholesterolu.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Skórka od banana zwiera też witaminy z grup B, które poprawiają nasz metabolizm, pozwalają zatem szybkie spalać agregowane przez organizm kalorie.

Jednym z ważniejszych składników zawartych w skórce banana jest luteina. Pozwala zachować zdrowie i sprawność do później starości więc już dzisiaj powinniśmy zainteresować jej przyswajaniem bo to inwestycja na długie lata.

Oprócz tego skórka od banana zawiera wysokie stężenie potasu i magnezu, które wspierają kości i obniżają ciśnienie krwi. Pozwalają również regenerować się szybciej mięśniom podczas ćwiczeń.

Jak spożywać skórkę od banana

Najpierw bardzo dokładnie umyj skórkę od banana następnie wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut. Następnie możesz wypić wywar ze skórki banana lub dodać go do koktajlu.

Czy warto spożywać skórkę od banana w innej formie? Moim zdaniem nie warto, można próbować ją blendować i dodawać do koktajli co już próbowałam, ale osobiście jej odpady nie przypadły mi do gustu i wywar wydaje mi się najlepszym sposobem.

Herbata bananowa

Można też go spożywać w postaci herbaty co jest bardzo proste do wykonania. Będziemy potrzebować:

  • 1 banan bio
  • 0,5l wody
  • szczypta cynamonu

Wodę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niej całego banana (tylko obcinamy obydwa końce). Gotujemy banana przez 10 minut i nasza herbata bananowa jest już właściwie gotowa. Wystarczy ją posłodzić jeśli lubicie :)

Warto pić ją przed snem. Ze względu na dużą zawartość potasu i magnezu jeśli wypijemy go 10 minut przed snem to nasze mięśnie zostaną rozluźnione, a sen będzie głębszy i szybciej zaśniemy.

  • http://wow.heftig.de/bessere-bananen/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły