Jak sklejać pierogi a później zamrażać. Instrukcja!

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2016-11-27

Pewien Czytelnik zwrócił mi uwagę, że instrukcja się przyda, bo być może ośmieli tych, którym w kontaktach z pierogami brakuje pewności siebie. Zapraszam do przeczytania artykułu!

Co jest istotne:
Stolnica, na której ciasto pierogowe ma być rozwałkowane musi być starannie posypana mąką. w trakcie wałkowania ciasto „odbiera” suchą mąkę ze stolnicy, dlatego trzeba dosypywać. Widać, kiedy ciasto pod wałkiem zaczyna się do stolnicy kleić i wtedy należy reagować natychmiast.
Sam wałek też powinien być nacierany mąką, jeśli jest drewniany niepowlekany. Są dostępne wałki w osłonie ze specjalnego tworzywa, do którego ciasto się nie klei.
Przeczytaj dalej na blogu autora.

Podobne artykuły