1 czerwca 2014

Sernik z kakaowo-kawowa kruszonka

DSC_6887

Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:
Kruche ciasto:
150 g maki pszennej
szczypta soli
80 g zimnego masla
1 lyzka kakao w proszku
1 jajko
40 g cukru

Masa:
500 g chudego kremowego sera (20% tluszczu – dalam quark)
4 jajka
160 g cukru
2 op. cukru waniliowego (dalam cukier z prawdziwa wanilia)
3 lyzki maki ziemniaczanej
250 g serka mascarpone

Kruszonka:
125 g maki pszennej
1 lyzka kakao w proszku
1 lyzeczka rozpuszczalnej kawy (w proszku)
100 g cukru
100 g masla

ew. cukier puder do oproszenia sernika

Przygotowa kruche ciasto: make wymieszac z sola, wysypac na stolnice, zrobic posrodku wglebienie. Maslo pokroic na male kawalki i razem z kakao, jajkiem, cukrem i ok. 3-4 lyzkami zimnej wody* dodac do maki. Szybko zagniesc gladkie ciasto, uformowac kule, owinac ja folia spozywcza i wlozyc na 30 min. do lodowki.

Dno tortownicy wylozyc papierem do pieczenia, boki posmarowac maslem. Schlodzone ciasto rozwalkowac na okrag wiekszy niz srednica tortownicy i wylozyc nim tortownice formujac wysoki brzeg (do mniej wiecej 2/3 wysokosci tortownicy).**

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Ser zmiksowac z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym na kremowa mase. Dodac make ziemniaczana, wymieszac. Mascarpone przelozyc do drugiej miski, lekko ubic za pomoca trzepaczki, dodac do masy serowej, wymieszac. Wylozyc mase na przygotowany spod, wyrownac powierzchnie.

Przygotowac kruszonke: make wymieszac z kako, kawa i cukrem. Dodac maslo pokrojone na male kawalki, szybko zagniesc miedzy palcami kruszonke. Wylozyc ja rownomiernie na mase.

Wstawic tortownice do nagrzanego piekarnika i piec 45-50 min. Wystudzic na kuchennej kratce. Wstawic na noc do lodowki. Przed podaniem mozna oproszyc sernik cukrem pudrem.