Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką jest pyszny, puszysty i wilgotny, a jednocześnie dość ciężki i lekko zbity.
Składniki
Kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej 3 szklanki
- 5 żółtek
- 200 g masła kostka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
Masa orzechowa:
- 250 g orzechów mielonych (dałam ziemne, mogą też być włoskie)
- 120 ml mleka pół szklanki
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka (może też być twaróg trzykrotnie zmielony)
- 200 g masła kostka
- 3 jajka
- 5 białek
- 1 budyń waniliowy około 40 g
- 280 g cukru 3/4 szklanki
Dodatkowo: