27 października 2016

Sernik dyniowy

I kolejny sernik do mojej kolekcji…Tym razem pieczony sernik dyniowy. Delikatny i puszysty z serka mascarpone i jogurtu greckiego na cienkim spodzie biszkoptowym. Korzystajcie póki dynia w sklepie ;-)

20161025_190234

Składniki:

Spód:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • ok. 700 g dyni (ważonej ze skórką)
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • cukier puder (do posypania)