Sernik dekadencki

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2016-01-15

L-Sernik-na-orzechowym-browni-i-kajmaku3

Spód czekoladowy:

  • 120 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 70 g zmielonych płatków migdałów lub zmielonych migdałów lub orzechów
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej lub gotowanego mleka

Masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżeczki  ekstraktu z wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii

Wierzch:

  • 350 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • można dodać sok z cytryny

Podobne artykuły