13 października 2020

Sernik bananowy

Jest październik, jest i sernik! Jak co roku o tej porze roku świętujemy imieniny męża, sernikiem oczywiście. To już nasza rodzinna tradycja. Jednak sernik nie pojawia się u nas raz w roku, o nie! Dla nas jest to jeden z najwspanialszych wypieków na świecie.

Jest nieodłącznym elementem każdych świąt, choć i czasem pojawia się tak po prostu, bez okazji. Jest ciastem, które pozwala na prawdziwe, kulinarne eksperymenty. Można do woli bawić się smakami, dodając ulubione składniki czy sezonowe owoce.

Sernik o smaku bananowym marzył mi się od dawna i nadarzyła się okazja, aby go upiec. Jest bogaty w smaku i zwarty, choć jednocześnie perfekcyjnie kremowy, wilgotny i nieziemsko pyszny. Bananowa rozkosz, którą z pewnością pokochacie!

Składniki

Spód

  • 200 g ciasteczek zbożowych *
  • 75 g masła 82%

Masa serowa

  • 1 kg twarogu
  • 300 g purée bananowego **
  • 230 g cukru
  • 3 jajka M
  • 90 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki ekstraktu bananowego

Polewa

  • 60 ml śmietany kremówki
  • 75 g białej czekolady

Dekoracja

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 banan