Schabowe pod ziemniaczaną kołderką

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2021-05-14

Zostały Wam kotlety z poprzedniego dnia to możemy je wykorzystać i przykryć ziemniaczaną pierzynką, zamiast gotować ziemniaki.

7 porcji
45 minut czas przygotowania

Składniki

  • ½ kg schabu
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do panierki
  • 2 jajka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 duże ziemniaki
  • 10 dag sera żółtego ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwucentymetrowe plastry i rozbijamy, Posypujemy pieprzem oraz solą. Panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.Farsz mięsny układamy na każdym kotlecie.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy obrane, ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajka, starty na tarce o dużych oczkach żółty ser, drobno pokrojoną paprykę oraz majonez. Dokładnie mieszamy i wykładamy na grzyby.
  4. Zapiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C
  5. Kotlety gotowe.
  6. Smacznego

Podobne artykuły