9 grudnia 2019

SCHAB FASZEROWANY MIĘSEM DROBIOWYM I ŻURAWINĄ

Świetny na obiad, jako przystawka czy wędlina!

Składniki

  • 1 -1,2 kg schabu bez kości
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • ok. 30-40 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Galareta

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • ok. 80-100 ml soku z żurawiny
  • 5 łyżeczek żelatyny (na 1 litr bulionu) 
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz