11 listopada 2019

Ryba smażona w cieście piwnym

Dzisiaj na obiad proponuję Wam pyszną i aromatyczną rybę smażoną w piwnym cieście. Ma ona naprawdę fajny smak. Przypomina wakacyjne podróżne w nadmorskich kurortach. Oczywiście możecie ją podać na ten wzór z frytkami i surówką typu colesław. Możecie również przygotować zdrowszą wersję z warzywami gotowanymi. Pomysłów na podanie tej ryby jest tak wiele jak osób, które ją przygotują. Jest to bardzo uniwersalny dodatek do obiadu.

Przepis na rybę w piwnym cieście

Wybór ryby jest dowolny. Ja polecam dorsza, jest to jednak z moich ulubionych ryb. Oprócz tego dobrze sprawdzi się też mintaj czy sola. Oprócz tego są to bardzo zdrowe ryby. Zawierają cenne dla nas kwasy tłuszczowe omega-3, które poprawiają pracę mózgu i dbają o nasze serce. Kobiety powinny jeść dużo ryb – pomagają one hamować procesy starzenia się skóry czy włosów. Zamiast korzystać z drogich kremów i maseczek zacznij po prostu jeść dużo ryb :) Ryby bogate są również w minerały takie jak potas, wapń, magnez, selen, cynk czy fosfor. Zawierają również witaminy A, D i witaminy z grupy B.

Składniki

  • 3-4 filety z dorsza
  • mąka
  • szklanka piwa
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Przygotowanie zaczynam od ryby. Najpierw ją myję, a następnie osuszam papierowymi ręcznikami. Następnie kładę je na desce i przyprawiam solą i pieprzem z obydwu stron. Następnie rozcinam cytrynę na pół i wyciskam sok na filety. Wyciskam też czosnek i nacieram nim filety.  Teraz rybę przykrywam i wkładam do lodówki na pół godziny. Przejdzie sobie przyprawami, a ja w tym czasie zajmę się przygotowaniem ciasta piwnego. Poza tym będzie się rybę lepiej smażyć.

Wlewam piwo do miski, a następnie dodaję do niego jajo i mąkę. Zacznij od szklanki mąki, a następnie miksuj całość. Ciasto powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego, dlatego w razie potrzeby dodawaj mąki do uznania. Ja niestety nie pamiętam dokładnych proporcji bo zawsze robię to na oko. Cisto też wstaw do lodówki.

Po pół godziny wyjmuję ciasto i filety, maczam je w cieście i smażę na oleju z obydwu stron. Filety możecie pokroić też na mniejsze paski, wtedy wyjdzie Wam coś na pokrój paluszków rybnych.