29 czerwca 2020

Rurki z kremem budyniowo-słonecznikowym

Ciekawie wyglądają i rozkosznie smakują. Rurki z kremem budyniowo-słonecznikowym to świetny słodki dodatek na spotkanie rodzinne lub imprezę.

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g śmietany 18%
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 1 białko do posmarowania przed wypiekiem

Składniki na krem budyniowy

  • 550 ml mleka
  • 12 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku, bez cukru (łącznie 60 g)
  • 2 łyżeczki mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 220 g masła
  • 250 g łuskanego słonecznika
  • odrobina brandy lub wódki