Rurki z kremem

Poznaj przepis na rurki z kremem. To sposób na pyszną i szybką przekąskę, którą zrobisz z gotowego ciasta francuskiego. Krem zrobimy samodzielnie, ale żeby przepis był szybki w przygotowaniu to nie będziemy sami robić ciasta, ale po prostu je kupimy. Dzięki temu przygotujesz je w mig i będą doskonałym deserem lub słodką przekąską dla całej rodziny.

Składniki

  • gotowe ciasto francuskie
  • kostka masła
  • 2 budynie bez cukru (dowolny smak)
  • 0.5 l mleka
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Zaczynamy od ciasta francuskiego. Musimy rozłożyć je na desce, a następnie pociać na równe paski o grubości 2cm. Polecam wykorzystać do tego nóż do pizzy, naprawdę wygodnie kroi się nim ciasto w paski. Gdy ciasto jest już gotowe musimy zrobić z niego rurki w formie stożka. Możemy zrobić to na kilka sposobów.

Jeśli rurki nie muszą być duże to możesz wykorzystać końcówki od rękawa cukierniczego. Mają one kształt stożka dlatego wystarczy nawinąć na nie ciasto francuskie. Robimy to na mała zakładkę, aby między warstwami nie było przerwy. W sklepach z artykułami do kuchni możemy nawet kupić gotowe formy do rurek i rożków.

Jeśli ich nie mamy to jeszcze nic straconego. Weź kartkę z bloku technicznego i wytnij z niej kółko, a następnie przekrój je na pół. Połówkę kółka zwiń i w ten sposób powstanie stożek z papieru, na dole zepnij go spinaczem biurowym. Teraz będziesz potrzebować foli spożywczej. Nawiń ją na stożek z papieru i gotowe. Mamy stożek, na który możemy nawinąć ciasto francuskie. Nawinięte stożki odkładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.

Gdy stożki są gotowe musimy je upiec przed napełnieniem ich kremem. Najpierw jednak smarujemy je rozmieszanym jajkiem, aby miały ładny złocisty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy stożki do niego na 10 minut. W tym czasie możemy przejść do robienia kremu budyniowego.

Pamiętaj o tym, aby masło wyjąć wcześniej z lodówki. Musi ono mieć temperaturę pokojową. Przygotuj sobie rondelek i wlej do niego półtorej szklanki mleka oraz cukier. Doprowadź je do wrzenia i zmniejsz ogień na minimum. W drugim rondelku wymieszaj resztę mleka z proszkiem od budyniów. Teraz dodaj budynie i cały czas je mieszaj, aż się zagotuje i zgęstnieje. To jeszcze nie koniec. Gdy budyń przestygnie przechodzimy do dalszego etapu wykonania kremu.

Do miski dodaj masło i ubij je mikserem, aż zrobi się puszyste. Następnie małymi porcjami dodawaj budyń i za każdym razem mieszaj mikserem. Gdy dodasz już cały budyń i masa będzie jednolita przełóż ją do rękawa cukierniczego i nafaszeruj nią rurki. Te następnie wstaw do lodówki, aby krem zastygł i zgęstniał. Po około godzinie nasz deser będzie gotowy do konsumpcji :)

Skomentuj

Rurki z kremem