Cześć! Tu kanał BUTELKA.TV! Dzisiaj przygotujemy „Egg nog”, czyli gorący, słodki napój alkoholowy na bazie surowych żółtek jajek oraz mleka i alkoholu. Egg nog powstał prawdopodobnie w XVII wieku, do dzisiaj popularny jest w Stanach Zjednoczonych i krajach anglosaskich. Swoim smakiem przypomina ajrekoniak i advocat.
1) Do miski wsypujemy cukier, dodajemy 2 żółtka. Całość ubijamy na jednolitą masę.
2) W garnku podgrzewamy mleko z cynamonem i rozkrojoną laską wanilii.
Gdy mleko będzie ju ż na skraju wrzenia, przerywamy podgrzewanie i wyjmujemy przyprawy.
3) Gorące mleko bardzo powoli wlewamy do masy jajecznej. Cały czas mieszamy.
Jeżeli dodamy mleko zbyt gwałtownie, masa jajeczna się zwarzy i nasza mikstura nie będzie zdatna do picia.
4) Wymieszaną masę i mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury nieco powyżej 70 stopni.
5) Ciepłą masę wlewamy do naczynia, dodajemy alkohol i gałkę muszkatołową.
Najlepsza będzie świeżo starta, ja niestety takiej nie mam i muszę użyć wersję torebkową.
Do Egg nog możecie dodawać również inne przyprawy, np. miód.
Jeżeli nie dodacie alkoholu, otrzymacie pyszną wersję Egg nog dla dzieci.
Napój można przygotować 1 dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
Ale przed podaniem powinno się go podgrzać i dopiero wtedy dodać alkohol.
Życzę Wam przyjemnej degustacji!
Smacznego!