Rozgrzewający „Egg fog”

Kuchnia Data publikacji: 29 grudnia 2016

Cześć! Tu kanał BUTELKA.TV! Dzisiaj przygotujemy „Egg nog”, czyli gorący, słodki napój alkoholowy na bazie surowych żółtek jajek oraz mleka i alkoholu. Egg nog powstał prawdopodobnie w XVII wieku, do dzisiaj popularny jest w Stanach Zjednoczonych i krajach anglosaskich. Swoim smakiem przypomina ajrekoniak i advocat.

Do przygotowania napoju będziemy potrzebowali:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • alkohol – może być whisky, brandy lub rum
  • oraz przyprawy: laska cynamonu, laska wanilii, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

1) Do miski wsypujemy cukier, dodajemy 2 żółtka. Całość ubijamy na jednolitą masę.
2) W garnku podgrzewamy mleko z cynamonem i rozkrojoną laską wanilii.
Gdy mleko będzie ju   ż na skraju wrzenia, przerywamy podgrzewanie i wyjmujemy przyprawy.
3) Gorące mleko bardzo powoli wlewamy do masy jajecznej. Cały czas mieszamy.
Jeżeli dodamy mleko zbyt gwałtownie, masa jajeczna się zwarzy i nasza mikstura nie będzie zdatna do picia.
4) Wymieszaną masę i mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury nieco powyżej 70 stopni.
5) Ciepłą masę wlewamy do naczynia, dodajemy alkohol i gałkę muszkatołową.
Najlepsza będzie świeżo starta, ja niestety takiej nie mam i muszę użyć wersję torebkową.
Do Egg nog możecie dodawać również inne przyprawy, np. miód.
Jeżeli nie dodacie alkoholu, otrzymacie pyszną wersję Egg nog dla dzieci.

Napój można przygotować 1 dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
Ale przed podaniem powinno się go podgrzać i dopiero wtedy dodać alkohol.

Życzę Wam przyjemnej degustacji!
Smacznego!

Podobne artykuły