5 grudnia 2019

Róże z boczku i ziemniaków

Róże z boczku i ziemniaków to pomysł na świetną imprezową przekąskę, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom, którzy Was odwiedzą. Smakują świetnie na ciepło, ale również na zimno będą stanowiły nie lada rarytas. Dodatkowo można podać do nich różne sosy.

Składniki

  • 5 ziemniaków w podobnych rozmiarach, najlepiej średnich
  • 10 plastrów boczku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 szklanki sera mozzarella tartego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • foremka do pieczenia muffinek

Foremka do pieczenia muffinek jest bardzo ważna. To dzięki niej podczas pieczenia różyczek nie rozpadną się nam. Gdy będziesz kupować ziemniaki postaraj się wybrać okazy średniej wielkości i w tych samych rozmiarach.

Przygotowanie

Zacznijmy od ziemniaków. Będzie nam tutaj potrzebna szatkownica lub chirurgiczna precyzja we władaniu nożem. Ziemniaki obierz, a następnie poszatkuj je w cienkie plasterki. Muszą być równe i cienkie, aby były elastyczne. Nie mogą łamać się podczas zginania ich w kształt płatków róży.

Poszatkowane ziemniaki wrzuć do misji, dodaj dwie łyżki oliwy i przyprawy. A następnie wymieszaj całość.

Następnie przygotuj sobie deskę. Rozłóż na niej plasterek boczku. Następnie ułóż na nim plasterki ziemniaków jeden obok drugiego, tak by krawędziami trochę na siebie nachodziły. Nie mogą też wystawać poza dolną krawędź boczku.

Gdy cały plaster boczku jest już zapełniony plastrami ziemniaków zwiń go w roladkę i włóż do foremki na muffiny. Postąp tak ze wszystkimi plasterkami.

Następnie każdą różyczkę oprósz tartym serem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz potrawę przez 50 minut.

Po wyjęciu jej z piekarnika ozdabiamy ją świeżo posiekanym szczypiorkiem i możemy stawiać na stole.