Roladki z mięsa mielonego

Kategoria: Przepisy
Tagi: obiady
Data publikacji: 2022-08-05
Roladki z mięsa mielonego

Kiedy znudziły Ci się tradycyjne mielone i masz ochotę na małą odmianę to dobrze trafiłeś mam dla Ciebie przepis. Kotlety z mięsa mielonego z mozzarellą i papryką w chrupiącej panierce, co Ty na to? Wypróbuj i przekonaj się.

10 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 kulka mozzarelli
  • ½ słoika papryki konserwowej
  • 1 cebula
  • 3 jajka całe
  • 2 łyżki bułki tartej + do panierki
  • Mąka pszenna do panierki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Sól

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól, dwie łyżki bułki tartej, wlewam śmietanę. Mięso dokładnie wyrabiam.
  2. Ser mozzarellę kroję w plasterki, paprykę kroję w paski.
  3. Mięso kształtuję w kulę, rozpłaszczam, na środku układam po plasterku sera oraz papryki.
  4. Mięso zwijam w roladkę, panieruję w mące pszennej, roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej.
  5. Roladki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruje olejem i piekę rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
  6. Kotlety gotowe, podaję z sałatka i ziemniakami.
  7. Smacznego.

Mogą Cię zainteresować