Roladki z masą jajeczną – w liściach botwiny

Składniki:

  • 2 jajka
  • duże liście botwiny
  • anchois – 2 płaty (opcjonalnie)
  • wywar warzywny (z 1 kostki)
  • pieprz
  • sezam biały do posypania
  • Remulada duńska (np. marki Folwark) – 3 duże czubate łyżki

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Anchois opłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Liście botwiny umyć, osuszyć, odciąć grube łodygi.
Jajka, anchois oraz remuladę duńską utrzeć na gładką masę. Doprawić pieprzem.
Liście botwiny sparzyć w gorącym wywarze. Na liściach ułożyć masę. Zawinąć jak gołąbki.
Posypać sezamem. Podawać schłodzone.

Skomentuj

Roladki z masą jajeczną – w liściach botwiny