Rolada pomarańczowa na Boże Narodzenie

Ostatnio mało ciast piekę co na pewno już zauważyliście. Jakoś mniej słodyczy jemy a różne zawirowania nie sprzyjały spotkaniom ze znajomymi więc i żadne ciasto do kawy nie było potrzebne…. Ale rolada z kremem chodziła za mną od dawna. Chodziła aż wychodziła a ponieważ mamy sezon na pomarańcze to wykorzystałam właśnie te pachnące i pyszne owoce. Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba i chociaż lista opis przygotowania jest długi to zapewniam, że całość wcale nie jest ani trudna, ani skomplikowana – po prostu chciałam opisać wszystko tak żeby nie było niejasności.

Czasami zastanawiam się czy nie opisuję wszystkiego zbyt drobiazgowo – przecież większość czynności jest dość banalnych i pewnie każdy wie co i jak zrobić. Ale wiem, że zaglądają na blog także osoby, które stawiają w kuchni swoje pierwsze kroki i dlatego właśnie chcę aby cały proces przygotowania dania czy wypieku był dla nich jasny i zrozumiały. Mam nadzieję, że bardziej wytrawni kucharze wybaczą mi to rozpisywanie się :)

Składniki

Biszkopt

  • 120 g cukru zwykłego
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g kakao naturalnego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ściereczki

Krem

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 5-6 łyżek likieru limoncello
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 5 g żelatyny + 4 łyżki wody

Galaretka

  • 200 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 1/3 szkl. syropu ze smażenia skórek
  • 5 g żelatyny

Skórka do dekoracji

  • skórka z 2 pomarańczy
  • 4 łyżki cukru do syropu
  • 3/4-1 szkl. wody
  • 1 łyżka cukru do posypania

Dodatkowo

Skomentuj

Rolada pomarańczowa na Boże Narodzenie