20 października 2020

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

Postanowiłam nie bawić się w zawijanie pojedynczo gołąbków, zrobiłam to w jednej roladzie.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1 całe jajko
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 torebka ryżu ugotowanego
  • ½ puszki kukurydzy
  • 4 duże liście kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 10 dag sera żółtego
  • 520 g sosu meksykańskiego

Sposób przygotowania

  1. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę, cebulę, ogórki oraz ugotowany ryż i kukurydzę. Dokładnie mieszamy.
  2. Liście kapusty parzymy gorącą wodą i rozkładamy obok siebie żeby lekko nachodziły na siebie.
  3. Na środku kapusty wzdłuż układamy połowę mięsa.
  4. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser również ścieramy na tarce o dużych oczach i łączymy z marchewką. Układamy warstwę na mięsie.
  5. Przykrywamy pozostałym mięsem i zawijamy liście kapusty na górę, przykrywając mięso tak żeby wyszła nam rolada.
  6. Owijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 °C .
  7. Po upieczeniu kroimy w plastry i polewamy rozgrzanym sosem meksykańskim
  8. Gotowe.
  9. Smacznego.