Rogaliki 7 days – PRZEPIS

Lubisz rogaliki 7 days? Możesz zrobić je samodzielnie w domu i dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze. Dlaczego? Po prostu damy więcej nadzienia :) Na reklamie zawsze jest go dużo, niestety rzeczywistość okazuje się inna. Można temu jednak zaradzić, wystarczy zrobić 7 daysy samodzielnie. To prosty przepis, który warto wypróbować :)

Domowe rogaliki 7 days

Rogaliki 7 days to nic innego jak croissanty z nadzieniem czekoladowym. Dzięki szczelnemu zamknięciu rogaliki te zachowają długo świeżość, dlatego są popularną przekąską, którą można ze sobą zabrać. Zaręczam Wam jednak, że te które zrobicie samodzielnie będą smaczniejsze. Idealnie smakują gdy są jeszcze ciepłe.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • Nutella
  • 5 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

Zacznijmy od podgrzania mleka, ale nie za bardzo. Musimy w nim rozpuścić drożdże. Gdy będą już gotowe przygotowujemy miskę, do której wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Następnie dodajemy cukier oraz odrobinę soli i mieszamy suche składniki.

Następnie dodajemy miękkie masło przechowywane w temperaturze pokojowej. Jedno całe jajko i żółtko z drugiego jajka, dolewamy mleko i wyrabiamy ciasto. Trzeba je pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Wystarczy, że przykryjemy je kuchennym ręcznikiem i odstawimy w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy, stolnicę posypujemy mąką i robimy z niego rulon, który dzielimy na cztery równe części. Ciasto rozwałkowujemy tworząc okrągły placek, z którego wycinamy trójkąty. Po ich wycięciu u podstawy nakładamy łyżkę Nutelli i zwijamy ciasto, w ten sposób stworzymy rogalik.

Smarujemy go roztrzepanym białkiem, które nam zostało z wcześniejszych kroków. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż rogaliki i piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Możemy je jeść od razu po upieczeniu. Są po prostu pyszne :) Jeśli chcemy je zabrać ze sobą warto je zamknąć w woreczku strunowym aby dłużej były świeże.

Skomentuj

Rogaliki 7 days – PRZEPIS