Racuchy według przepisu prababci – musisz ich spróbować

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-01-28

Racuchy to smakołyk z dzieciństwa, który przygotowuje się z jajek, mleka, drożdży oraz mąki. MOżna dodawać do nich różne dodatki. Moja babcia najczęściej dodawała do ciasta pokrojone jabłka, a następnie racuchy przed podaniem posypywała cukrem pudrem. To kolacja z dzieciństwa, która śni mi się do dziś po nocach. Jako dzieci uwielbialiśmy być u babci, gdy na kolację robiła nam takie łakocie. Ale od tego przecież są babcie, aby rozpieszczać swoje wnuki :)

Przygotowanie racuchów nie jest trudne i również możecie zrobić je swoim dzieciom. Chyba nie ma takiego niejadka na świecie, który oparłby się tym słodkim placuszkom. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis, który ma ponad 100 lat. Musicie ich spróbować :)

Składniki na racuchy

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 20 g masła
  • 4 żółtka
  • odrobina soli
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Przygotuj miskę, a następnie przesiej do niej mąkę przez sitko
  2. Wlej do środka ciepłe mleko i wsyp pokruszone drożdże, całość zamieszaj
  3. Dodaj żółtko, masło pokrojone w kawałki (w temperaturze pokojowej) i szczyptę soli
  4. Mieszaj ciasto, aż będzie jednolite
  5. Ciasto odstaw przykryte kuchennym ręcznikiem na 45 minut w ciepłe miejsce
  6. Następnie na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż racuchy z dwóch stron do zarumienia
  7. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku, podawaj posypane cukrem pudrem

Podobne artykuły