Puszyste racuchy bez drożdży

Poznaj przepis na puszyste racuchy bez drożdży. To świetny pomysł na kolację na słodko zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Pamiętacie z dzieciństwa jak po domu roznosił się zapach racuchów smażonych przez mamę albo babcię? Dzieci nie mogły wyobrazić sobie nic smaczniejszego :) To wręcz święto, do dzisiaj ten zapach przywołuje mi najlepsze wspomnienia z tamtych lat. Wcinaliśmy je posypane cukrem pudrem, aż uszy się trzęsły. Później przez wiele lat racuchów nie robiłam, ale gdy wróciłam do tego przepisu to na stałe zagościł już w mojej kuchni.

Dzisiaj chciałabym podpowiedzieć Wam jak zrobić racuchy bez drożdży. To prosty i szybki przepis, który sprawi na pewno mnóstwo przyjemności domownikom. Bo cóż lepszego można zrobić na kolację? Kto pamięta te czasy na pewno zrozumie :)

Dla tych, którzy nie wiedzą racuchy to niewielkie smażone placuszki na bazie mąki i mleka. Przepisów jest wiele. Niekiedy robiło się je na mleku zsiadłym, czasem na kefirze. Dzisiejszy przepis wykonamy na zwykłym mleku. Jest to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Często przygotowywane były z jabłkami i posypywane cukrem pudrem. Przepis był też wiele razy modyfikowany wraz z czasem jak nadszedł dobrobyt i składników na półkach w sklepie nie brakowało. Dlatego dzisiaj niektórzy robią je z bananem, bakaliami czy innymi dodatkami. Co ciekawe na Podlasiu podawane są podczas wigilii. Jeśli można by je porównać do jakiejś zagranicznej potrawy, która zyskała światową sławę to stawiałabym chyba na pancakes, które pochodzą z USA i podawane są z syropem klonowym. Dlatego nasze swojskie racuchy można zrobić w podobnym wydaniu i podać z miodem. Świetnie smakują również podane z marmoladą czy czekoladowym sosem. Modyfikacji może być naprawdę mnóstwo, wszystko zależy od tego co lubicie.

Składniki na racuchy bez drożdży

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka

Przygotowanie

Przygotowanie zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. W tym celu stosuję prosty trik, który możecie wypróbować. Potrzebna jest do niego pusta butelka. Jajka wybijamy na talerzyk, a następnie ściskamy butelkę, zbliżamy do żółtka i puszczamy. Wraz z powietrzem zaciągnie ona żółtko do środka :) Zobacz jak działa ten trik na wideo poniżej.

Gdy mamy oddzielone żółtka od białek same żółtka wkładamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na kogiel-mogiel. Do niego wsypujemy proszek do pieczenia oraz mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy aby wyrobić gładką masę. Możemy zrobić to mikserem, wtedy będzie wygodniej.

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na nim placuszki z obu stron, aż się zarumienią. Pamiętajcie tylko o tym by ogień nie był zbyt duży. Wtedy spalicie je na wierzchu, a w środku będą jeszcze surowe. Nasze racuchy są już gotowe. Zostało je tylko posypać cukrem pudrem i zjeść. Najlepiej moim zdaniem smakują na ciepło, a po wystudzeniu też są smaczne :)

 

Skomentuj

Puszyste racuchy bez drożdży