Pudding karmelowy

Pudding karmelowy to przepis na deser, który z pewnością Was zachwyci swoim smakiem. Wbrew pozorom jest to bardzo prosty w wykonaniu przepis. Charakterystyczny dla kuchni angielskiej. Tak naprawdę nie ma jakiejś jednej definicji puddingu. Pudding może być zarówno deserem jak i daniem przygotowywanym na słono z warzywami. Dlatego bliższe dzisiejszemu przepisowi jest amerykańskie rozumienie puddingu. w USA pudding to właśnie deser o kremowej konsystencji, który przygotowuje się na bazie mleka i spożywa na zimno. Przypomina to budyń, ale w bardziej galaretowatej formie. Myślę, że karmelowy pudding jako deser przypadnie Wam do gustu.

Składniki na pudding karmelowy

Karmel

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

Pudding

  • 4 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie

Przygotowanie zaczniemy od puddingu, a na sam koniec przygotujemy sos karmelowy z lekko słoną nutą dodając do niego szczyptę soli. Do pół szklanki mleka dodaj cztery żółta i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną na jednolitą masę. W tym samym czasie na gazie zagotuj resztę mleka z cukrem. Gdy się zagotuje zmniejsz gaz, dodaj rozmieszaną masę z żółtek i cały czas szybko mieszaj aby nie porobiły się grudki. Gdy masa się zagęści przelej ją do zastygnięcia do miseczki. Miseczkę po ostygnięciu puddingu wkładamy do lodówki.

Teraz czas na karmel. Na patelnię wlej wodę i dodaj do niej cukier oraz szczyptę soli. Doprowadź mieszankę do zagotowania i podgrzewaj, aż masa nie zrobi się złotobrązowa. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i przelewamy do miseczki. Pudding wyjmujemy z miseczki, podajemy na talerzyku i polewamy karmelem. Tak przygotowany deser zachwyci wszystkich :)

Skomentuj

Pudding karmelowy