Pudding cytrynowy z 3 składników

Pudding cytrynowy z trzech składników to przepis na smaczny i prosty w przygotowaniu deser. Przygotowanie tego puddingu jest bardzo proste, ale oczywiście zanim go skosztujemy będzie musiał się schłodzić w lodówce. Dlatego polecam przygotować go dużo wcześniej, albo nawet dzień wcześniej zanim planujecie go podać. Na pewno musisz zacząć ponad trzy godziny przed czasem deseru.

Składniki na pudding cytrynowy

  • 1 cytryna
  • 250 ml śmietany 18%
  • 5 łyżek cukru trzcinowego

Oczywiście możecie użyć zwykłego białego cukru. Ja staram się jednak zawsze w przypadku deserów, które i tak są złem samym w sobie wyprowadzić je chociaż trochę na dobrą drogę. Dlatego w przypadku cukru wolę użyć cukru trzcinowego. W innych składnikach też staram się je zastępować jeśli to możliwe zdrowszymi zamiennikami.

Przygotowanie

Zacznij od cytryny. Pamiętaj, że to owoc importowany, a to oznacza, że na jej skórce znajdziemy pestycydy. Dlatego polecam wyszorować ją i sparzyć gorącą wodą. Następnie ścieramy skórkę z cytryny na tarce. Z tego co zostanie wyciskamy sok do osobnej miseczki.

Przygotuj sobie rondelek. Przełóż do niego śmietanę, dodaj cukier i skórkę z cytryny. Ustaw płomień na średnią wartość. Następnie zagotuj całość często mieszając. Cukier musi się rozpuścić. Nie powinno to potrać długo, kilka minut maksymalnie. Wtedy masa zgęstnieje i zdejmujemy ją z ognia. Od razu dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz mieszamy całość, a następnie odkładamy pudding do ostygnięcia.

Gdy na powierzchni zrobi się kożuch przelewamy pudding przez sitko. Zawiesinę wyrzucamy, a to co zostanie przekładamy do naczyń i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Polecam przykryć folią spożywczą aby nie przeszedł aromatami trzymanych już w lodówce produktów.

Po kilku godzinach pudding będzie gotowy do jedzenia. Życzę Wam smacznego!