Ptysie matcha z chrupką

Przyznaję, że te ptysie matcha z chrupką wymagają troszkę więcej pracy, ale za to smakiem wynagradzają wszystko :) Zamiast tradycyjnych ptysi mamy tu ptysie z chrupką – tak zwane Choux au Craquelin. Brzmi wymyślnie, ale to nic strasznego i trudnego :D Spróbujcie koniecznie.

Składniki

kruche ciasto

  • 70 g miękkiego masła
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 90 g mąki

ciasto ptysiowe

  • 80 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 75 g masła
  • szczypta soli
  • 100 g przesianej mąki
  • 3 jajka – użyłam rozmiar L

krem matcha

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki – użyłam 30%
  • 250 g zimnego mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru – lub do smaku
  • około 2 łyżeczki matcha – jeśli nie masz, to możesz pominąć
  • posiekane pistacje
Skomentuj

Ptysie matcha z chrupką