13 grudnia 2019

Pstrąg pieczony

Nie wszyscy przepadają za karpiem. Jeśli więc nie chcecie go przygotowywać na Boże Narodzenie to co powiecie na pstrąga pieczonego? Ta ryba z pewnością przypadnie Wam do gustu :) Pstrąg według tego przepisu wychodzi mega soczysty i aromatyczny.

Składniki na pstrąga pieczonego

  • pstrąg w całości (lub kilka, zależy od liczby gości)
  • kilka cytryn
  • główka czosnku
  • korzeń imbiru
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Zacznijmy od umycia ryby, oczyszczenia jej i osuszenia papierowymi ręcznikami. Gdy ryba jest gotowa możemy przejść do marynaty. Wymieszaj oliwę z chilli, solą, papryką słodką i pieprzem. Następnie natrzyj nią rybę i odstaw do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij rybę z lodówki i natnij ją. W nacięciach umieść pokrojony w plasterki czosnek i imbir oraz po plasterku cytryny. Następnie połóż na rybie gałązkę rozmarynu i zawiń ją w papier do pieczenia.

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.