Pstrąg łsosiowy z sosem cytrynowym

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2017-02-27

Ryby są bardzo zdrowe. Szkoda, że tak rzadko goszczą na moim stole. Czas to zmienić. Dzisiaj na obiad pstrąg łososiowy i sok cytrynowy :)

Do przygotowania ryby będziemy potrzebować:

  • 2 filety pstrąga łososiowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich

Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:

  • 1 łyżkę masła
  • 1 czubatą łyżkę mąki
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

2. Następnie skrapiamy z obu stron olejem, sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami.

3. Tak przygotowaną wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

4. Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 3 min z każdej strony.

5. W tym czasie przygotowujemy sos cytrynowy.

6. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę, tworząc zasmażkę.

7. Cały czas mieszając dodajemy sok z cytryny, śmietanę i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do uzyskania konsystencji kremowego sosu.

8. Tak powstałym sosem polewamy usmażonego pstrąga.

Podobne artykuły