Ryby są bardzo zdrowe. Szkoda, że tak rzadko goszczą na moim stole. Czas to zmienić. Dzisiaj na obiad pstrąg łososiowy i sok cytrynowy :)
Do przygotowania ryby będziemy potrzebować:
Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:
1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
2. Następnie skrapiamy z obu stron olejem, sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami.
3. Tak przygotowaną wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
4. Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 3 min z każdej strony.
5. W tym czasie przygotowujemy sos cytrynowy.
6. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę, tworząc zasmażkę.
7. Cały czas mieszając dodajemy sok z cytryny, śmietanę i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do uzyskania konsystencji kremowego sosu.
8. Tak powstałym sosem polewamy usmażonego pstrąga.