Przepis na żurek wielkanocny Ewy Wachowicz

fot. By SereckiPraca własna, CC BY-SA 4.0, Link

Wielkanoc bez żurku to nie to samo. Jest to zupa, która stanowi nieodłączny element świąt i nie może jej zabraknąć. Jeśli chcecie by wyszła idealnie możecie wypróbować przepis Ewy Wachowicz. Podzieliła się ona z Internautami na swojej stronie.

Składniki

  • 6 – białych kiełbas
  • zakwas – ile zabierze
  • 1 – cebula
  • 2 – ząbki czosnku
  • 1 łyżka – masła
  • 1 kapelusz – suszonego prawdziwka
  • liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka – majeranku
  • oliwa do smażenia
  • jajka przepiórcze
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle
  2. Dodaj do niej posiekany czosnek i podsmaż
  3. Zalej 2 l wody
  4. Dorzuć kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz roztarty w dłoniach majeranek
  5. Dodaj biała kiełbasę, przykryj i zagotuj
  6. Kiełbasę przełóż na talerz, a do garnka dodaj zakwas
  7. Przykryj i zagotuj – zakwasu dodaj tyle aby zupa była wystarczająco gęsta
  8. Kiełbasę pokrój w plastry i podsmaż na oliwie
  9. Żur przecedzamy, solimy i pieprzymy
  10. Podajemy z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo

W przepisie nie ma sposobu przygotowania zakwasu. Możecie kupić gotowy, ale zdecydowanie lepiej jest zrobić go samodzielnie. Przygotowaliśmy dla Was dwa przepisy na zakwas na żur. Jeden ekspresowy zrobicie w trzy dni, drugi tradycyjny zajmie Wam tydzień.

Skomentuj

Przepis na żurek wielkanocny Ewy Wachowicz