29 kwietnia 2021

Przepis na zupę botwinkową

Uwielbiamy wiosnę, gdyż wtedy wraca do nas tak wiele uwielbianych przez nas warzyw. Tym razem skorzystamy z botwinki i zrobimy z niej zupę, która wiosną króluje na stołach w wielu domach. Jest przepyszna. Jest zdrowa. Jest prosta. Naprawdę ciężko jej się oprzeć.

Składniki

  • pęczek botwinki
  • 4 żeberka
  • 5 małych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • kawałek pora
  • pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Opcjonalnie

  • śmietanka do zup do zabielenia
  • pieczywo do podania

Przygotowanie

  1. Botwinkę musimy umyć, a następnie posiekać, a bulwy pokroić w kostkę lub paseczki
  2. Do garnka wkładamy żeberka, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy wywar, aż mięso zmięknie
  3. Gdy mięso zmięknie dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy, aż będą miękkie
  4. Na koniec dodajemy koperek oraz przyprawy
  5. Jeśli lubimy zupę zabielamy śmietanką do zup