13 października 2020

Przepis na żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie to przepis, który każdy fan żeberek powinien znać. Dzięki miodowej marynacie żeberka stają się bardzo soczyste i smaczne. Odrobina ostrej papryki pozwala złamać ten smak i sprawić, że żeberka będą smakowały wyjątkowo. Dzięki temu stworzycie kompozycję smaków, która przypadnie do gustu zarówno tym, którzy wolą słodkie nuty smakowe, jak i tym preferującym ostre jedzenie.

Żeberka w marynacie miodowej

Przygotowanie żeberek w miodowej marynacie jest bardzo proste. Przepis ten nie wymaga dużej ilości składników, ani czasu. Najwięcej go zajmuje pieczenie.

Składniki na żeberka miodowe

  • 1 kg żeberek
  • 5 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Przygotowanie żeberek w marynacie miodowej

Zaczynamy od samych żeberek, które musimy umyć. Żeberka po umyciu dostawiamy na bok i przygotowujemy marynatę. Ja marynatę najczęściej przygotowuję w słoiku bo bardzo łatwo jest Wedy ją wymieszać.

Przygotuj więc słoik, następnie wlewamy do niego oliwę, ocet winny oraz miód. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy również ostrą paprykę i musztardę.

Następnie zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj, aby wszystkie składniki idealnie się wymieszały.

Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie polej je marynata i natrzyj. Zamknij naczynie i włóż na godzinę do lodówki.

Po tym czasie możemy żeberka upiec. Jeśli wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika to powinien on być zimny i naczynie musi nagrzewać się razem z nim. Żeberka pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.

Możemy również usmażyć je na patelni. Sama marynata jest na tyle tłusta, że nie trzeba dodawać dużo tłuszczu. Robimy to jednak na małym ogniu i najlepiej w tym przypadku sprawdzi się patelnia grillowa.