3 sierpnia 2021

Przepis na tradycyjne kluski śląskie

Kluski śląskie to tradycyjna potrawa naszej kuchni. Są bardzo smaczne i stanowią doskonały dodatek do mięs i surówek, a także są doskonałym samodzielnym daniem na obiad. Podane wraz z cebulką zeszkloną na masełku sąpo prostu przepyszne.

Chociaż kluski śląskie należą do prostych dań, to nie każdy miał okazję je przygotowywać. Stąd również takie przepisy są potrzebne i dzisiaj wychodzimy do Was z pomocną ręką i przepisem na kluski śląskie w tradycyjnej wersji bez żadnych udziwnień.

Niektórzy robią kluski śląskie bez jajek. Inni dodają samo zółtko. U nas w domu zawsze robiło się je z dodatkiem jajka i taką też wersję Wam przedstawię. Jest to tradycyjny przepis, który przekazywany jest u nas z mamy na córkę i nigdy nie miałam odwagi go negować. Zawsze kluski w tej postaci smakowały mi wyśmienicie i dla mnie jedyną możliwą opcją jest ugotowanie ich właśnie według tego przepisu – czyli z dodatkiem jajka.

Składniki na kluski śląskie

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200 g skrobii ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie klusek śląskich

Do przygotowania klusek śląski potrzebujemy wcześniej ugotowanych ziemniaków i wystudzonych. Dlatego warto dzień wcześniej na obiad wstawić kilogram ziemniaków więcej. Wtedy będą jak znalazł na kolejny dzień do przygotowania klusek. Ziemniaki powinny być również dobrze ubite. Dlatego najlepiej zrobić to jeszcze, gdy są ciepłe, bo wtedy jest po prostu łatwiej.

Następnie wszystkie składniki umieszczamy w misce. Moja babcia stosowała tutaj też jeden trik. Ziemniaki w misce rozklepywała równo, następnie dzieliła nożem na cztery ćwiartki. Następnie jedną ćwiartkę wyjmowała łyżką, a w to miejsce wsypywała skrobię ziemniaczaną. To pozwalało zachować idealne proporcje, dlatego możecie zrobić tak samo, jeśli nie wiecie dokładnie ile ważą ziemniaki, które ubiliście. Oczywiście tą wyjętą ćwiartkę ziemniaków dodajemy ponownie do miski i mieszamy wszystko razem ręcznie ugniatając jak ciasto.

Teraz z powstałej masy formujemy kluski z dziurką w środku. Kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Kluski są już wtedy gotowe do konsumpcji. Smacznego :)