Przepis na tatara wołowego

Dzisiaj przedstawimy Wam przepis na tatara wołowego, taki prosty, domowy jaki czasami sobie robimy gdy mamy na niego ochotę w domu. Najlepiej abyście kupili łopatkę :) Nie kupujemy też gotowego mielonego mięsa, ale w kawałku. Jeśli nie mamy w domu maszynki do mielenia mięsa to jeśli poprosimy w sklepie na pewno nam je zmielą. Będziemy jednak wiedzieli co tak naprawdę kupujemy. Ja wybieram kawałek, który ma jak najmniej tłuszczu.

Składniki

  • 0.5 kg mięsa łopatki wołowej
  • 1 duża cebula
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • jajka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie

Jeśli kupiliśmy mięso w całości to w domu należy je umyć, a następnie pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Czynność powtarzamy dwukrotnie, musimy jeszcze raz przemielić wcześniej zmielone mięso. Oczywiście jeśli zrobicie to raz nic się tak naprawdę nie stanie, ale po dwukrotnym mieleniu mięso będzie rozpływało się w ustach i będzie smaczniejsze.

Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę tak samo jak cebulę. Teraz pytanie ile osób będzie jadło. Jeśli jesteś sama to na pewno nie zjesz pół kilograma tatara. Dlatego do miseczki wrzucamy porcję mięsa (ok. 200g w moim przypadku) taką jaką chcemy zjeść. Dodajemy cebulkę i ogórek w takich ilościach jakie lubimy i żółtko (stosuję proporcje 1 żółtko na jedną porcję ok. 200g). Dodajemy sól i pieprz, trochę oliwy i wszystko mieszamy. Dlaczego nie robimy tego z całym mięsem? Otóż dlatego, że jeśli nie będziemy chcieli zjeść więcej tatara to mięso możemy wykorzystać do zrobienia innego dania czy zamrożenia. Jeśli jednak wymieszamy je z jajkiem w całości no to niestety resztę będziemy musieli wyrzucić.

Tak wymieszane mięso ze smakiem zajadamy :) Oczywiście możemy pokusić się o piękne jego podanie. Wszystko zależy od okoliczności w jakich będziemy go spożywać.

Skomentuj

Przepis na tatara wołowego