Przepis na talarki z ziemniaków – chrupiący dodatek do obiadu

Ziemniaki stanowią podstawę naszej diety. Ma to jednak swoje minusy – szybko mogą się znudzić. Jeśli macie już gość gotowanych ziemniaków w formie puree czy całości to mam dal Was pyszną propozycję. Będą to talarki z ziemniaków prosto z piekarnika. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę. Na pewno będą ciekawym urozmaiceniem do Twojego obiadu. Polecam zrobić je choć raz, wtedy przekonasz się jakie są dobre i zaczniesz robić je częściej :)

Talarki ziemniaczane z piekarnika

Zaletą przygotowania tych ziemniaków jest też to, że można wraz z nimi upiec mięso i warzywa i obiad mamy gotowy :) Mam tylko dla Was mała poradę. Jeśli pieczecie je z warzywami i mięsem to najlepiej jest dać je surowe. Jeśli natomiast same to ja często gdy chcę przyśpieszyć proces, najpierw kroję je w talarki, a potem chwilę gotuję i dopiero piekę. Dzięki temu można zrobić je w parę minut zamiast ponad pół godziny. Jako przyprawy podaję propozycje, które możecie wybrać. Tak naprawdę można dodać to co lubimy.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy np. papryka w proszku, tymianek, majeranek, kurkuma, oregano

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, a następnie umyj
  2. Kroimy je w plasterki i układamy na ręczniku papierowym
  3. Każdy odwracamy na drugą stronę aby ręcznik wchłonął wilgoć
  4. Plasterki ziemniaków wrzucamy do miski
  5. Polewamy je oliwą i posypujemy przyprawami, a następnie dokładnie mieszamy
  6. Następnie przygotowujemy blachę do pieczenia, którą wykładamy papierem
  7. Talarki układamy obok siebie
  8. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza na ok. 30 minut
  9. Musimy sprawdzać czy są już rumiane, w zależności od ziemniaka i jego wilgotności czasem trzeba więcej czasu

Takie ziemniaki podajemy do obiadu zamiast zwykłych. Możemy je zrobić na przekąskę, wtedy możemy doprawić je tak jak chipsy np. duża ilością papryki. Na pewno będą zdrowsze od tych, które kupujecie w sklepie.

 

Skomentuj

Przepis na talarki z ziemniaków – chrupiący dodatek do obiadu