20 sierpnia 2020

Przepis na szybkie pierogi leniwe

Pierogi leniwe można zrobić naprawdę szybko. Podać można je również na wiele sposobów, w wakacje świetnie smakują podane z sezonowymi owocami i słodką śmietaną.

W ciągu roku najczęściej robię je jednak okraszone bułką tartą podsmażoną na masełku. Tak tradycyjnie leniwe podawała moja babcia i w ten sposób chyba najbardziej mi smakują. Pewnie to kwestia sentymentu, ale tak mi zostało.

Przepis na leniwe jest bardzo prosty, szybki w wykonaniu i przekazywany tak naprawdę z pokolenia na pokolenie. To w zasadzie jeden z podstawowych przepisów, który warto znać. Nie mniej jednak z biegiem lat pierogi leniwe straciły na atrakcyjności. Coraz rzadziej się je robi, a więc i przepis nie jest już znany przez każdą panią domu. Dlatego warto go przypomnieć.

Przepis na pierogi leniwe

Pierogi leniwe, na które najczęściej po prostu mówimy leniwe to kluski przygotowywane na bazie twarogu, jaj i mąki. Ze względu na składniki jest to proste danie, które jest też szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki, a następnie ugotować leniwe w osolonej wodzie.

Najczęściej podaje się je ze śmietaną, bułką tartą smażoną lub samym masełkiem. Można też posypać je cukrem lub cynamonem, albo podać tak jak ja dzisiaj Wam proponuję, czyli z sezonowymi owocami i słodką śmietaną. Do śmietany wystarczy dodać cukru i wymieszać.

Składniki na pierogi lewnie

  • 0,5 kg twarogu
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Umyj jajka, a następnie oddziel żółtka od białek
  2. Twaróg przełóż do miski, dodaj jajka i utrzyj
  3. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę
  4. Białka dodaj do twarogu i delikatnie wymieszaj
  5. Następnie dodaj mąkę i wyrób ciasto, w razie potrzeby dodaj trochę mąki, ale ma być lekko klejące
  6. Blat podsyp mąką, oderwij kawałek ciasta i zrób z niego wałek
  7. Wałek potnij na kluski, tak samo jak kopytka
  8. Kluski wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną
  9. Podaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami