Przepis na szczypiorkowe masło

Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na szczypiorkowe masło. Z pewnością wszyscy znacie masło czosnkowe. Jest to popularny dodatek np. do grzanek, grillowanego chleba czy steków. Masło czosnkowe jest aromatyczne i bardzo smaczne, ale nie mniej dobre jest masło szczypiorkowe. Uwielbiam szczypiorek. Kojarzy mi się on z dzieciństwem, kiedy babcia przygotowywała mi kanapki ze świeżym szczypiorkiem i masłem. Nic więcej się na nich nie znajdowało, ale były przepyszne. Dlatego pomyślałam, że warto to masełko zrobić i nie zawiodłam się. Jest przepyszne.

Składniki

  • 200 g masła
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Przygotowanie

Jak zapewne się domyślacie przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Masło przekładamy do miseczki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej aby zmiękło. Wtedy łatwiej je wymieszamy z dodatkami. Gdy masło zmięknie dodajemy do niego drobno posiekany szczypiorek. Ilość tak naprawdę jest dowolna, ja użyłam jednego pęczka kupionego na rynku, niestety nie mam swojego. Wszystko doprawiłam jedynie solą, ale możecie też dodać pieprzu lub innych przypraw jeśli lubicie. Następnie wszystko wymieszałam i gotowe. Masełko trzymam w lodówce, a gdy chcę użyć wyjmuję wcześniej.

Jeśli masełko nie chce zmięknąć możecie je podgrzać w rondelku lub w mikrofalówce. Jednak o tej porze roku nie jest to raczej konieczne. U mnie w kuchni jest wystarczająco ciepło aby samo dobrze miękło i dało się łatwo wymieszać.

Skomentuj

Przepis na szczypiorkowe masło