Przepis na szaszłyki barbecue

Szaszłyki barbecue to pomysł na pyszną grillową przekąskę. Sezon urlopowy to też czas gdy więcej czasu spędzamy na powietrzu. Często zatem pojawia się grill jako forma obiadu lub kolacji. Jeśli znudziła Wam się już kiełbasa z grilla czy karkówka to dla urozmaicenia warto zrobić szaszłyki. Tym bardziej, że do nich możecie dać praktycznie wszystko co lubicie. Każdy rodzaj mięsa się sprawdzi, jak i warzyw. Zdarzało mi się robić szaszłyki nawet z wątróbki :) Tym razem jednak posłużymy się mięsem drobiowym. Pojawi się również parę warzyw, ale to co stanowi esencję tego smakołyku to sos BBQ.

Przepis na szaszłyki barbecue

Szaszłyk to potrawa, która składa się z kawałków mięsa, które nadziewamy na specjalny szpikulec do szaszłyków. Następnie grilluje się je z obydwu stron. Oczywiście mięso można przekładać warzywami. Bardzo popularnymi dodatkami do szaszłyków jest cebula, papryka czy pomidory. Jest to tradycyjna potrawa, która pochodzi z Azji. Można je przygotowywać z różnych gatunków mięsa np. jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Mięso najczęściej wcześniej się marynuje. Co ciekawe, tradycyjnie szaszłyki piecze się nad ogniem, ale my robimy to zwykle na grillu lub nawet w piekarniku, gdy najdzie nas na nie ochota w środku zimy :)

Składniki

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 cebule
  • papryka
  • sos BBQ

Marynata

  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkie papryki
  • 1/3 łyżeczki chilli (jeśli wolicie bardziej ostry smak)
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Ja skorzystam tym razem z gotowego sosu BBQ, który ostatnio kupiłam. Jeśli będziecie go szukać nie wybierajcie najtańszego, niestety te tanie sosy ledwo przypominają sos BBQ. Jeśli masz ochotę możesz przygotować go samodzielnie. Przepis na domowy sos BBQ również znajdziecie u nas. Jest świetny i jeśli tylko macie czas naprawdę warto.

Przygotowanie zaczynamy jednak od marynaty do mięsa. Składniki mieszamy w miseczce, a następnie czyścimy piersi z kurczaka i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski, zalewamy marynatą i dobrze mieszamy. Następnie mięso wkładamy na kilka godzin do lodówki, a jeśli mamy czas najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej.

Gdy mięso jest gotowe na mniejsze kawałki kroimy warzywa po wcześniejszym umyciu ich. Teraz mięso i warzywa nabijamy na patyki do szaszłyków. Na koniec za pomocą pędzla kuchennego smarujemy je sosem BBQ i pieczemy na grillu. Szaszłyki drobiowe robią się naprawdę szybko i są przepyszne :) Spróbujcie!

Skomentuj

Przepis na szaszłyki barbecue