18 listopada 2021

Przepis na świąteczny piernik na Boże Narodzenie

Ten piernik jest po prostu genialny. Zrobiony jest z prostych produktów, a do tego jest obłędnie smaczny. Wygląda bardzo oryginalnie i ciekawie, na pewno zaskoczysz swoich gości, przygotujesz go w kilka minut a zapach z pieczenia będzie unosił się po całym domu. W sam raz do świątecznej filiżanki kawy.

60 minut czas przygotowania
15 porcji

Składniki

Forma 24 cm x 24 cm

  • 4 szk. mąki pszennej
  • 2 szk. cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 całe jajka
  • 2 szk. mleka
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 800 g śliwek suszonych
  • ½ szk. śmietany 30%

Sposób przygotowania

  1. Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę oraz kakao i dokładnie mieszam.
  2. Margarynę rozpuszczam i studzę. Śliwki suszone zalewam gorącą wodą i odstawiam na bok.
  3. Białka oddzielam od żółtek, ubijam mikserem razem cukrem, dodaję żółtka i przyprawę do piernika, chwilę miksuję.
  4. Następnie cały czas miksując dodaję stopniowo na przemian pozostałe składniki, mąkę, margarynę, mleko i ponownie mąkę, margarynę, mleko, aż do wyczerpania składników.
  5. Na koniec ciasto łączę z powidłami mieszając delikatnie łyżką i wylewam do formy.
  6. Piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
  7. Po upieczeniu, układam na wierzch ciasta pokrojone drobno, wcześniej namoczone śliwki suszone.
  8. Czekolady dzielę na mniejsze kawałki, przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i pięć minut gotuję do chwili zagotowania.
  9. Polewę z czekolady wylewam na śliwki suszone.
  10. Ciasto chłodzę w lodówce około godziny.
  11. Gotowe, smacznego.
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!