Jak zrobić świąteczne pierniczki? Dzisiaj przedstawimy Ci na nie przepis. Zwykle w święta robiłam kruche ciasteczka, ale po 2001 roku i premierze bajki Shrek gdzie jednym z bohaterów był „ciastek” czyli świąteczny pierniczek, co roku już musiały być pierniczki w formie ludzików :) I taki przepis na pyszne i aromatyczne pierniczki Wam przedstawię.
Miód powinien być podgrzany aby był płynny. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, a mleko dodajemy powoli. W taki sposób łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto, które po wyrobieniu wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie możemy je rozwałkować i pokroić foremką np. w kształcie ludzika, ale nie koniecznie. Pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasteczka zdobimy oczywiście lukrem. Możemy go barwić za pomocą barwników spożywczych. Dzisiaj przedstawię Wam prosty i podstawowy sposób na przygotowanie lukru w domu.
Składniki
Przygotowanie lukru jest bardzo proste. Potrzebujemy sitko do cukru pudru, przesypujemy go powoli do miski dodając jednocześnie wodę lub sok z cytryny i mieszając lukier tak by powstała jednolita masa. Lukier powinien spływać powoli z łyżki, ale nie może być zbyt rzadki.