Przepis na sos holenderski

Poznajcie przepis na sos holenderski. Jest to prosty sos na bazie masła, żółtek i białego wina, które zastępuje się też octem winnym lub sokiem z cytryny. Sos ten znany jest z tego, że bardzo często podaje się go do jajek. Występuje również w kombinacjach ze szparagami czy innymi młodymi warzywami. Często podaje się go również do ryb. Na bazie tego sosu przygotowuje się też inne znane sosy takie jak sos maltański czy sos choron.

Jak przygotować sos holenderski

Choć sama nazwa wskazuje na Holandię to sos ten pochodzi z kuchni francuskiej. Jest wręcz uważany za jeden z podstawowych przepisów bez znajomości, którego nikt nie powinien nazywać siebie kucharzem. Sos ten jest bardzo smaczny i jeśli nigdy go nie robiliście to naprawdę warto go spróbować. Użyjcie go zamiast majonezu czy sosu tatarskiego do jajek, które podajecie jako przystawkę. Goście z pewnością będą pozytywnie zaskoczeni bo choć jest to znany na świecie przepis to w naszej rodzimej kuchni gości dość rzadko i nie wszyscy mieli okazję spotkać się z jego smakiem.

Sos ten ma aksamitną konsystencję, ale jest dość gęsty. Dzięki temu nie spływa z dań, które wraz z nim podajemy. Wino nadaje mu wytrawnego i kwaskowatego smaku. Nie wszystkim może się to oczywiście spodobać, ale i tak warto go spróbować. Z niektórymi smakami trzeba po prostu się chwilę oswoić by docenić ich bukiet. Nasze kubki smakowe nie są zazwyczaj przygotowane do takiej kuchni. Nasza rodzima znacząco różni się smakiem od kuchni francuskiej. Obie mają w sobie oczywiście coś niesamowitego i niezastąpionego. Warto jednak doświadczać nowych smaków i przeżywać takie kulinarne przygody by wiedzieć w jakich smakach czujemy się najlepiej.

Na przygotowanie tego sosu znajdziecie kilka różnych sposobów. Będą one się od siebie różniły sposobem przygotowania, ale też składnikami. Często wykorzystuje się wino, które należy zagotować. Ja jednak preferuję tę najprostszą wersję doprawioną sokiem z cytryny zamiast wina czy octu winnego. Jest równie smaczna, łatwiejsza w przygotowaniu no i składniki zwykle mamy w kuchni i nie musimy lecieć do sklepu by je kupować :)

Składniki

  • 2 żółtka jaj
  • 200 g masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Przygotuj rondelek, a następnie rozpuść w nim masło cały czas mieszając. Nie chcemy aby się przypaliło. Po rozpuszczeniu masła wyłączamy pod nim gaz.
  2. Przygotuj drugi rondelek, a w nim kąpiel wodną. Nalejcie wody, ale nie za dużo i zagotujcie ją. Gdy zacznie wrzeć umieść na garnuszku miskę, wrzuć do niej żółtka, dopraw pieprzem i solą, a następnie zacznij ubijać trzepaczką.
  3. Gdy z żółtek stworzy się jednolita masa o jaśniejszym kolorze niż pierwotnie miały go żółtka, dolewamy do nich rozpuszczone masło cały czas mieszając.
  4. Sos doprawiamy sokiem z cytryny lub octem winnym.