16 czerwca 2019

Przepis na smażoną rybę w panierce

Dzisiaj mam dla Was przepis na smażoną rybę w panierce. To typowo wakacyjne danie znane z wielu nadmorskich kurortów. Możecie przenieść je do swojej kuchni i zrobić coś pysznego na obiad. Oczywiście ryba sama w sobie jest bardzo zdrowym daniem, ale pokryta panierką i usmażona na głębokim tłuszczu już nie. Dlatego z pewnością nie jest to danie dla osób dbających o linię. Jeśli jednak od kalorii bardziej liczycie na dobry smak, to z pewnością przepis ten przypadnie Ci do gustu :) Polecam podać na liściach sałaty z frytkami i kawałkiem cytryny – będzie zupełnie jak podczas wakacji :) Jako surówka świetnie pasuje Coleslaw.

Przepis na smażoną rybę

Składniki

  • płaty ulubionej ryby np. mintaj
  • jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • przyprawa do ryb
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Jeśli płaty ryby kupiłaś zamrożone to rozmroź je w lodówce
  2. Rybę osusz papierowymi ręcznikami
  3. Rozłóż na desce i przypraw z każdej strony
  4. Do głębokiego talerza wsyp mąkę i bułkę, a następnie wymieszaj
  5. Do drugiego głębokiego talerza wybij 2-3 jajka i rozbełtaj
  6. Rybę najpierw zamocz w jajku a potem obtocz w bułce z mąką
  7. Smaż na głębokim oleju z każdej strony, aż się zarumieni