
Ślimaczki z rodzynkami to pomysł na pyszną przekąskę do kawy :) Zrobimy je z gotowego ciasta francuskiego więc przepis będzie naprawdę ekspresowy w przygotowaniu. Oczywiście jeśli macie ochotę również ciasto francuskie możecie zrobić samodzielnie.
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g rodzynek
- jajko
Przygotowanie
- Zacznij od namoczenia rodzynek bo to zajmie zdecydowanie najwięcej czasu w tym przepisie
- Rolkę ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy rozbełtanym jajkiem
- Następnie posypujemy rodzynkami i zawijamy w rulon
- Kroimy ciasto na 2 cm kawałki
- Pocięte kawałki ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 10 minut
- Wysuwamy blachę i smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem
- Wkładamy do piekarnika jeszcze na 10-15 minut
- Gdy nabiorą złocistego koloru możemy je wyciągnąć