Przepis na ślimaczki z rodzynkami

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-09-09

Ślimaczki z rodzynkami to pomysł na pyszną przekąskę do kawy :) Zrobimy je z gotowego ciasta francuskiego więc przepis będzie naprawdę ekspresowy w przygotowaniu. Oczywiście jeśli macie ochotę również ciasto francuskie możecie zrobić samodzielnie.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g rodzynek
  • jajko

Przygotowanie

  1. Zacznij od namoczenia rodzynek bo to zajmie zdecydowanie najwięcej czasu w tym przepisie
  2. Rolkę ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy rozbełtanym jajkiem
  3. Następnie posypujemy rodzynkami i zawijamy w rulon
  4. Kroimy ciasto na 2 cm kawałki
  5. Pocięte kawałki ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  6. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 10 minut
  7. Wysuwamy blachę i smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem
  8. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 10-15 minut
  9. Gdy nabiorą złocistego koloru możemy je wyciągnąć

Podobne artykuły