27 października 2020

Przepis na śledzie w oleju

Śledzie w oleju to danie tradycyjne, które często przygotowujemy na Święta Bożego Narodzenia. Jest to jednak również bardzo dobra przystawka podczas rodzinnych spotkań i imprez, a także świetna przekąska, gdy po prostu mamy ochotę na śledzika w oleju. Dzisiaj przedstawimy wam przepis na to jak przygotować śledzie w oleju. Nie jest to trudne i warto spróbować zorbie je samemu.

Składniki

  • 15 płatów śledziowych
  • 2 duże białe cebule
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Przygotwanie

Gdy kupimy śledzie, zanim przystąpimy w ogóle do przygotowania ich, musimy je najpierw wymoczyć w zimnej wodzie. Wkładamy więc płaty do jakiegoś naczynia i zalewamy zimną wodą pilnując, aby nie nabrała on temperatury pokojowej. Dlatego co jakiś czas warto ją wymienić. Moczymy je tak przez dwie godziny, a potem wodę możemy odlać i przystąpić do przygotowania naszych śledzików w oleju.

Zaczynamy pod pokrojenia płatów śledziowych na mniejsze kawałki. Wybierzcie rozmiar taki, jaki najbardziej Wam pasuję. Ja lubię gdy kawałki śledzia są na jeden kęs. Przekładamy je następnie do miski.

Do śledzi dodajemy pokrojoną cebulę. Ja kroję ją w dość spora kostkę. Gdy śledzie i cebula są już w jednej misce, możemy dodać pieprz i parę ziaren ziela angielskiego i kilka listków laurowych.

Teraz musimy dodać półtorej szklanki oleju. Wszystko mieszamy, a śledzie przekładamy do dużego słoika. Jeśli okaże się, że nie wszystkie śledzie są w oleju, to możemy go teraz jeszcze dolać i zakręcić słoik.

Śledzie powinny poleżeć sobie kilka dni w lodówce, aby smak się przegryzł. Mogą w niej leżeć naprawdę długo :)