Przepis na rybne kotlety z dorsza

Poznajcie przepis na rybne kotlety z dorsza. Ryby warto jeść i chyba nikomu nie trzeba o tym przypominać. Jedną z ryb, która ma bardzo dobre właściwości odżywcze jest właśnie dorsz. Zabiera dużo białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i serce. Jest też źródłem witamin i minerałów. Warto go jeść zwłaszcza jesienią. Pomaga nam wzmocnić odporność, a jednocześnie mniej chorować.

Jedzenie dorsza, który jest bogaty w omega-3 pomaga chronić serce i naczynia krwionośne. Działa też przeciwzapalnie więc powinny jeść go osoby, które mają problemy np. z zapaleniem stawów. Dorsz zawiera też wiele potasu co pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu i reguluje ciśnienie. Oprócz tego dorsz jest bardzo smaczny. Nie wszyscy jednak przepadają za filetami z ryby smażonymi lub pieczonymi w piekarniku. Dlatego dzisiaj chcielibyśmy zaproponować Wam coś innego, a mianowicie dorsza w formie kotlecików.

To również dobry sposób na to by przemycić rybę do diety dzieci. Kotleciki są bardzo smaczne, nie zawierają ości bo mięso jest z nich oczyszczone, a do tego dzieci tak naprawdę nie wiedzą, że jedzą rybę. Oczywiście nie wszystkie mają z tym problem, ale czasami bywa tak, że dziecko po prostu nie chce jeść ryb, ale chodzi tutaj głównie o aspekt psychologiczny.

Kotleciki z dorsza są proste w przygotowaniu. Najlepiej jest kupić po prostu filety bez ości. Tylko muszą być mrożone, bo świeże z pewnością ości będą miały. Gdy rozmrozimy je przygotowanie tego dania nie zajmuje już wtedy wiele czasu. Jest podobne do zrobienia kotletów ze zwykłego mięsa mielonego.

Składniki

  • 700 g filetów z dorsza mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • gęsta śmietana

Przygotowanie

Zaczynamy od rozmrożenia filetów z dorsza. Chcecie wiedzieć jak szybko rozmrozić rybę? Mam dla Was fajny sposób! Pamiętaj jednak aby nigdy nie rozmrażać ryby w ciepłej wodzie. Białko zacznie się ścinać i przez to ryba będzie niesmaczna, a gdy smażymy ją w postaci filetów to zaczyna się rozwalać. Po drugie powoduje to rozwój bakterii, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Rozmrażanie w mikrofalówce też nie jest dobre bo ryba od razu zaczyna się gotować, a my przecież nie podamy jej od razu, tylko poddamy ją dalszej obróbce termicznej.

Dobrym sposobem na rozmrożenie ryby jest posypanie jej solą na talerzy i pozostawienie jej w ten sposób. Dzięki temu szybciej się rozmrozi, a po przygotowaniu będzie smaczna i zwarta.

Przyda nam się teraz blender lub rozdrabniacz. Rybę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do środka. Do tego dosypujemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i wszystko miksujemy. Przekładamy masę do miski, dodajemy bułkę tartą, trochę gęstej śmietany i wyrabiamy ręką. Powinny dać się uformować z tego kotleciki. Jeśli całość jest zbyt sucha dodajemy więcej śmietany.

Uformowane kotlety smażymy na patelni do zarumienienia z obydwu stron. Dolewamy trochę wrzątku, zmniejszamy gaz i dusimy jeszcze kilka minut, aż woda odparuje. Nasze kotleciki są już gotowe. Na koniec posypujemy je na talerzu posiekanym koperkiem.

 

Skomentuj

Przepis na rybne kotlety z dorsza