28 stycznia 2020

Przepis na RISOTTO

Poznajcie domowy przepis na risotto. Jest to potrawa, która pochodzi z kuchni Włoskiej. Ryż gotuje się tutaj z bulionem, dzięki temu zyskuje odpowiednią kremową konsystencję. Oczywiście istnieje wiele rodzajów risotto, podawane są również z wieloma różnymi dodatkami.

Risotto występuje jako samodzielne danie. Możemy oczywiście przygotować je z przeróżnymi dodatkami np. grzybami czy krewetkami, jednak według tradycji nie powinno stanowić ono dodatku do przysłowiowego kotleta.

W kuchni Włoskiej podaje się je wręcz jako pierwsze danie przed daniem głównym zamiennie z zupą.

Przygotowanie risotto nie jest trudne. Niezależnie od rodzaju zazwyczaj jest ono bardzo podobne. Różni się za to dodatkami. To co dzisiaj zrobimy to podstawowy przepis bez żadnych dodatków. Jeśli chcielibyście zainspirować się na naszej stronie znajdziecie wiele przepisów na risotto. Na przykład risotto z grzybami czy risotto ze szparagami lub risotto z wątróbką.

W mojej kuchni risotto stanowi jednodaniowy obiad. Dlatego zawsze porcja jest słuszna i zawiera warzywne i mięsne dodatki, tak by nikt nie czuł się po nim głodny.

Składniki na risotto

  • 2 szklanki białego ryżu
  • 4 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
  • parmezan tarty

Przygotowanie

Bulion musimy przygotować sobie wcześniej. Może to być bulion warzywny albo z mięsem. Mi najlepiej robi się risotto dzień po rosole bo po prostu odlewam sobie bulion i wkładam do lodówki. A na drugi dzień mam gotowy do przygotowania risotto. Możecie więc pierwszy raz właśnie tak zrobić. Dzięki temu przygotowanie jest szybsze i prostsze bo nie musimy już przejmować się robieniem bulionu. Oczywiście w mojej kuchni po prostu nie występują kotki rosołowe i inne gotowe rzeczy, z których można szybko zrobić bulion. Jeśli jednak ich używacie to też będzie Wam łatwiej.

Najlepszą odmianą ryżu do risotto jest arborio. Można go kupić często na tygodniach włoskich w marketach. Bez problemu znajdziecie też ryż do risotto innych producentów. Wykorzystać możecie też zwykły biały ryż.

Zacznijmy więc przygotowania, a zaczynamy od cebuli, którą kroimy w drobniutką kostkę. Następnie na patelni podgrzewamy oliwę i rozpuszczamy masło. Teraz musimy zeszklić naszą cebulkę.

Na zeszkloną cebulkę wysypujemy ryż. Oczywiście wprost z opakowania, nie gotujemy go wcześniej. Zaznaczam to nie bez powodu. Raz podałam przepis na risotto koleżance i ona wcześniej ugotowała ryż w woreczki, żeby potem dodać go na patelnię :) Więc różnie można to zinterpretować, może po prostu czasem nasze przyzwyczajenia biorą górę.

Ryż dobrze mieszamy i gdy nabierze żółtawego koloru od tłuszczu możemy dodać do niego 250 ml bulionu czyli na razie jedną szklankę.

Risotto wymaga tego abyśmy stali przy potrawie i ją mieszali. Stoimy więc z drewnianą łychą i niczym prawdziwy kucharz z Włoch o imieniu Agapitu mieszamy ryż kręcąc drugą ręką wąsa (którego nie mamy).

Gotujemy tak na średnim ogniu ryż, a gdy wchłonie bulion dolewamy go znowu. Tak gotujemy, aż do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji. Próbujemy go co jakiś czas sprawdzając czy jest miękki. Gdy nie jest to dolewamy bulionu i gotujemy, gdy zmięknie oznacza to, że jest gotowy. Wystarczy już tylko doprawić go pieprzem i dodać trochę tartego parmezanu. Wymieszać i odstawić na bok. Sera nie musi być dużo, dosłownie dwie łyżki wystarczą by oddały swój Włoski smak naszemu risotto.

Jeśli risotto przygotowujemy z dodatkami to w zależności od tego jakie to są dodatki dodajemy je na różnych etapach gotowania ristotto lub wcześniej je obrabiamy. Na przykład robiąc risotto z kurczakiem nie zdąży nam się on z ryżem usmażyć, dlatego obsmażamy go wcześniej. Gdy dodajemy do niego warzywa to wystarczy dodać je w trakcie gotowania risotto. Najlepiej smakują gdy nie są rozgotowane.